Přírodní vývěry

Přírodní vývěry minerálních vod nám poskytují minerálku v té nejryzejší podobě. V podobě, v jaké se k nám v lahvi nemůže dostat. U většiny přírodních minerálek můžeme pozorovat, jak se i v uzavřené lahvi docela rychle mění. Často se vylučuje železo ve formě povlaků na lahvi, nebo železitých vloček. Uhličitany vytváří zákal v objemu. Mizí pach minerálky a mění se chuť. Minerální voda uložená v lahvi prostě po několika dnech chutná úplně jinak. Pokud chceme ochutnat minerálku se všemi jejími složkami v původní podobě, musíme přímo k prameni.

Prameny minerálních vod (stejně jako prosté přírodní prameny) mají ale i svá rizika. Jsou možná méně častá. Minerální voda má většinou hlubší oběh, proto je odolnější proti průniku znečištění. Pokud není znečištěna při vývěru. Vždy je lépe používat prameny, které mají nějak zabezpečené jímání. Takových ale v přírodě mnoho není.

Někdy se dají najít informace o provedených zkouškách. Často jsou ale prováděny na základě požadavků na pitnou vodu. Těmto požadavkům samozřejmě žádná opravdová minerálka vyhovět nemůže. Jejich kritérii jsou i obsahy rozpuštěných prvků. Minerální voda je právě proto minerální, že jich obsahuje víc, než obyčejná pitná voda. Konzumuji-li minerálku, je to právě kvůli obsahu minerálních látek a jsem srozuměn s tím, že jich je tam hodně. Uplatňovat na minerální vodu kritéria pitné vody je stejně nesmyslné, jako prohlásit mléko za nevyhovující pro nadlimitní obsah vápníku.

Jediným smysluplným výsledkem těchto testů je kritérium bakteriologické. Bakteriální znečištění je totiž jediným a velmi významným rizikem přírodních pramenů. Toto znečištění  bývá dost proměnlivé. Často je jen sezonní. Proto je lepší být v tomto směru opatrný. Asi nejlepším vodítkem je zde zkušenost s daným pramenem. Všechny prameny, popsané na těchto stránkách, mám subjektivně (často vícekrát) vyzkoušené jako nezávadné. Přesto se na to nedá vždy spolehnout. Zvlášť v období sucha některé prameny ztrácí svou vydatnost a pokud se nepročišťují dostatečným odtokem, může se stát voda závadnou. Pramen z otevřené jímky s malou vydatností (méně než cca litr za minutu) může pak být nepoužitelný.



Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky