Císařský pramen
Obec: Skalná
Lokalita: Hájek - SOOS
Nadmořská výška:
Jímání: strojená jímka
Hloubka: cca
Typ: SO4-HCO3-Cl-Na
Základní údaje |
Udávané |
Měřené hodnoty |
Mineralizace |
5600 mg/l |
|
Vodivost |
|
5640 μS/cm |
CO2 |
2500 mg/l |
2800 mg/l |
Vydatnost |
|
vysoká |
teplota |
|
17,4 °C |
Rozbor |
1974 |
Ca2+ |
71,1 mg/l |
Mg2+ |
24,3 mg/l |
Na+ |
1575 mg/l |
K+ |
37,1 mg/l |
Fe2+ |
40,1 mg/l |
Cl- |
594,6 mg/l |
SO42- |
1769 mg/l |
HCO3- |
1469 mg/l |
SiO2 |
100,0 mg/l |
Mikroprvky |
As 407 µg/l |
Císařský pramen je nejvýznamnějším a jediným konzumovatelným
vývěrem v rezervaci SOOS. Je dostupný po povalových chodnících
v rámci (placené) prohlídky rezervace.
V místě byl zachycen 4m hlubokou
studnou již v roce 1908. Po roce 1980 byla studna přestrojena hlubším (asi
10m) trubkovým jímáním, z něhož je pramen vyveden
dodnes. Vyvěrá v keramické míse přepadem s odtokem do malého bazénku
na místě původní studny. I v bazénku je vidět probublávání CO2
ze dna.
Pramen vystupuje po zlomové poruše s vertikálním posunem
z dost velké hloubky. Proto je teplejší než okolní vývěry. Svou vysokou
mineralizací je značně odlišný od ostatních pánevních kyselek. Typem i chutí se
blíží spíš pramenům pánvičky Františkových Lázní.
Kyselka je velmi chutná, železitá, silně mineralizovaná se
znatelným sirovodíkovým pachem. Perlivost je vysoká. Dá se docela dobře uchovat
v lahvi. Pokud se dobře uzavře, vydrží bez tvorby kalu i dva týdny. Pouze
na lahvi se vytvoří železitý povlak. Po delší době se pak začnou tvořit
železité vločky v objemu.
Minerálka má zvýšený obsah arzenu. Vzhledem k vysoké
mineralizaci ale asi nikdo nevypije tolik, aby byl nějak ohrožen.
Dostupnost (2019):
Kyselka je přístupná v otvírací době rezervace SOOS. Přeliv
je sice efektní, ale docela nešikovný – není možné k přepadu vsunout
láhev. Spodní odtok je zase příliš nízko nad korýtkem.
Možnost odběru do lahve špatná.
Lokace: |
|
pramen: |
50°8'54.144"N,
12°24'11.200"E |
parkování: |
50°8'46.224"N,
12°24'8.965"E (parkoviště
SOOS, cca 250 m) |